Beste reistijd Zuid-Amerika

Wanneer is de beste reistijd voor Zuid-Amerika?

De beste reistijd voor Zuid-Amerika bepalen vereist een analyse van de klimatologische omstandigheden in de verschillende regio’s. Het continent Zuid-Amerika is enorm. Het beslaat een oppervlakte van 17.843.000 vierkante kilometer en het is omringd door de Atlantische Oceaan in het oosten en de Stille Oceaan in het westen. Om deze redenen, en vanwege de verschillende hoogten binnen Zuid-Amerika, tref je allerlei verschillende klimaatzones. Van de tropische Amazone tot de droogste woestijn ter wereld, de Atacama-woestijn in Chili, tot de barre en koele bergen van de Andes en het koele zeeklimaat in Vuurland (Tierra del Fuego): je vindt het allemaal in Zuid-Amerika. Tijdens je reis door Zuid-Amerika moet je dus alle soorten kleding met je meenemen. Warme kleding, luchtige kleding, regenbestendige kleding, etcetera.

Hieronder laat ik je zien hoe het klimaat is in de verschillende delen van Zuid-Amerika. Je kunt lezen wanneer de beste reistijd voor Zuid-Amerika en jouw Zuid-Amerika rondreis is. Voor de verschillende regio’s en landen laat ik je de beste reismaanden zien. Voor de grootste landen in Zuid-Amerika (Brazilië, Argentinië, Chili, Colombia en meer) heb ik aparte artikelen voor je geschreven met de beste reistijd. Daar krijg je meer gedetailleerde informatie over de beste reistijd voor specifieke landen en voor bepaalde activiteiten tijdens je vakantie. Aan de hand van klimaattabellen laat ik je de temperaturen en het klimaat in de verschillende vakantieregio’s zien en krijg je alle belangrijke informatie over het weer. Laat je inspireren en ontdek het natuurlijke wonder Zuid-Amerika, samen met mij!

Geografische locatie van Zuid-Amerika

Zuid-Amerika is het op drie na grootste continent ter wereld. In het noorden grenst het aan Midden-Amerika en in het zuiden aan het continent Antarctica. Het dichtstbijzijnde continent in het oosten is Afrika en in het westen Nieuw-Zeeland. Rondom Zuid-Amerika ligt ten oosten de Atlantische Oceaan en ten westen de Stille Oceaan. Het grootste land in Zuid-Amerika is Brazilië met een oppervlakte van 8.515.770 vierkante kilometer. Andere staten in Zuid-Amerika zijn Argentinië, Chili, Peru, Colombia, Venezuela en anderen. Het continent omvat daarnaast ook de Falkland-eilanden en de ABC-eilanden Aruba, Bonaire en Curaçao. In totaal bestaat Zuid-Amerika uit 13 landen en 6 eilanden/eilandstaten. Welke dit allemaal zijn kun je zien in de kaart hieronder.

 

Hoe is het klimaat in Zuid-Amerika?

Het klimaat in Zuid-Amerika is ontzettend uiteenlopend. Het klimaat zorgt in de ene regio voor een uitbundige natuur en in andere voor barre woestes. Het klimaat wordt in de eerste plaats bepaald door de ligging tussen twee oceanen, de Atlantische Oceaan en de Stille Oceaan. Ook de topografie speelt een rol, zoals de hoogte van een gebied en of het een kustregio, een woestijn of een regenwoud is. In de Zuid-Amerikaanse gebieden van de Amazone, Patagonië, de Andes en de Atacama-woestijn heerst telkens een heel ander klimaat. Daarom geef ik je hieronder een overzicht van het klimaat in de verschillende delen van Zuid-Amerika.

Klimaat in het Amazonegebied

In het noorden van Brazilië en daarbuiten loopt de Amazone-rivier. Het doorkruist het Amazone-regenwoud, dat wordt gekenmerkt door een tropisch regenwoud, tot aan de Atlantische Oceaan in het oosten van Zuid-Amerika. De Amazone gaat verder ook door de landen Venezuela, Colombia, Peru en Bolivia. In het Amazonegebied is het klimaat tropisch, vochtig en heet. De temperaturen variëren nauwelijks gedurende het jaar. Het is het hele jaar warm en vochtig. De temperaturen variëren gedurende het jaar tussen 24 en 30 graden Celsius. Daarom is het Amazonegebied niet opgedeeld in seizoenen, maar in het droge en regenseizoen. Het droge seizoen duurt van juli tot en met december in de meeste delen van de Amazone. Het regenseizoen in de Amazone loopt van november tot en met mei. Gedurende deze tijd regent het tot wel 19 dagen per maand.

De Amazone

Klimaat in Patagonië

Patagonië is een grootschalige regio in de staten Argentinië en Chili. Het Andesgebergte heeft een belangrijke invloed op het klimaat in Patagonië. De Andes splitst Patagonië in principe in tweeën, waardoor het onderscheid gemaakt wordt tussen West-Patagonië (ten westen van de Andes) en Oost-Patagonië (ten oosten van de Andes). In het westen van Patagonië heerst een koel klimaat met veel neerslag. Vooral in het zuiden van west Patagonië is er veel neerslag. In het oosten van Patagonië is het klimaat daarentegen vrij droog, vergelijkbaar met een woestijnklimaat. De wolken lossen namelijk op in de tocht over de Andes, dus blijft het grotendeels droog in het Argentijnse deel van Patagonië. Lees meer over het klimaat en het weer in Patagonië en Tierra del Fuego in mijn beste reistijd voor Patagonië.

Klimaat in de Andes

Het klimaat in de Andes is sterk afhankelijk van de hoogte van het gebied. Over het algemeen is het koeler op de bergketen dan op het platteland. Het volgende moet worden opgemerkt voor je trekking-tours: op een hoogte van 1000 meter is de gemiddelde temperatuur 25 graden Celsius. Hoe hoger je klimt, hoe koeler het wordt. Op een hoogte van 3500 meter is de gemiddelde temperatuur nog maar 12 graden Celsius. Gemiddelde temperaturen van 0 graden Celsius worden alleen bereikt vanaf een hoogte van 5000 meter. Het regenseizoen valt in de Andes tussen november en maart.

Klimaat in de Atacama-woestijn

De Atacama-woestijn strekt zich uit over een afstand van 1200 kilometer langs de Pacifische kust van Zuid-Amerika. Het is gelegen in het noorden van Chili en het zuiden van Peru. Het klimaat aan de kust van Atacama is hyperdroog. De woestijn ligt in de regenschaduw van de Andus, dus het regent hier maar om de paar jaar. Vanwege de koele zeelucht is het klimaat in de Atacama-woestijn echter niet ondraaglijk heet. De temperaturen liggen gemiddeld rond de 25 graden Celsius. Desondanks wordt de Atacama-woestijn beschouwd als de droogste woestijn ter wereld. Op sommige plaatsen is decennialang geen regen meer gemeten.

Rio de Janeiro in Brazilië

Beste reistijd voor rondreis door Zuid-Amerika

Als je een rondreis door Zuid-Amerika wilt maken dan is de optimale reistijd afhankelijk van de landen die je wilt bezoeken. Ik laat je hieronder kort zien wanneer de beste reistijd voor Zuid-Amerika is opgesplitst in de verschillende gebieden zoals het Amazonegebied, Patagonië, de Andes of de kust van Atacama. Ben je vooral geïnteresseerd in het klimaat en de beste reistijd voor de kust van Zuid-Amerika, dan is het goed naar de klimatologische omstandigheden in een specifiek land of regio te kijken. De kustgebieden aan de Atlantische en Stille Oceaan verschillen sterk qua omstandigheden, waardoor ik hier niet zomaar het klimaat voor deze gebieden kan generaliseren. Om deze reden vind je verder onderaan aan deze pagina een complete lijst met mijn beste reistijdartikelen voor de grootste landen en eilanden van Zuid-Amerika. Bekijk ze en ontdek welke tijd van het jaar de beste klimatologische omstandigheden biedt voor een fantastische vakantie.

Beste reistijd voor het Amazonegebied

De Amazone is de waterrijkste rivier te wereld. Hij wordt omringd door tropisch regenwoud. Als je de Amazone wilt verkennen is de beste reistijd tussen mei en augustus. In deze tijd regent het relatief minder. De regenbuien vallen meestal in de middag en passeren vervolgens weer. Vooral tussen november en mei – het regenseizoen in de Amazone – kunnen er overstromingen plaatsvinden waardoor bepaalde regio’s niet bereikt kunnen worden. Lees meer over het klimaat en de beste reistijd voor het Amazonegebied in bijvoorbeeld mijn beste reistijd voor Brazilië gids.

Beste reistijd voor Patagonië

De beste reistijd voor Patagonië is tussen december en februari. Tijdens deze periode, die bekend staat als de Argentijnse zomertijd, is er minder regenval en zijn er hogere temperaturen. De beste tijd om naar het noorden van Patagonië te reizen is in de maanden oktober tot maart. De situatie is anders voor skifans. Voor een skivakantie in Patagonië zijn onze zomermaanden het beste: van midden juni tot en met midden oktober. De maand juli is het meest populair voor een skivakantie. Lees meer over de optimale reistijd voor verschillende activiteiten op je vakantie in mijn artikel over de beste reistijd voor Patagonië.

Mount Fitz Roy in Argentinië

Beste reistijd voor het Andesgebergte

Het Andesgebergte is ’s werelds langste bergketen boven de zeespiegel en de hoogste bergketen buiten Azië. De Andes strekt zich uit langs de westkust van Zuid-Amerika, van Venezuela tot Colombia, Ecuador, Peru, Bolivia, Argentinië en tot slot Chili. Als je trektochten wilt maken in de Andes of daar wilt klimmen dan zijn de beste weersomstandigheden in de maanden april, mei, juni, juli, augustus en september. Dit is daarom de beste reistijd voor de Andesregio.

Beste reistijd voor de Atacama-woestijn

De beste reistijd voor de Atacama-woestijn is in de maanden oktober tot en met mei. De Chileense en Peruaanse zomertijd biedt de perfecte temperatuur voor je tochten door de woestijn. Desalniettemin zijn ook de andere maanden van het jaar allemaal erg goed om hier te toeren. Neem echter wel de wintertijd in acht; de piek hierin is in de maanden juli en augustus. Dan kan het ’s nachts soms tot wel -20 graden Celsius koud worden. In mijn artikel voor de beste reistijd voor Chili geef ik je verdere informatie over het weer, klimaat en de beste reistijd voor de Atacama-woestijn.

Beste reistijd voor de landen en eilanden van Zuid-Amerika

Zoals ik je hierboven heb laten zien varieert het klimaat op het subcontinent Zuid-Amerika ontzettend naarmate de hoogte verandert. Een samenvatting van wanneer de beste reistijd is voor de landen en eilanden van Zuid-Amerika is dan ook simpelweg niet mogelijk, omdat er tussen de landen en eilanden verscheidene klimaatverschillen zijn, en men zelfs spreekt van meerdere klimaatzones binnen een land soms. Om je van de belangrijkste informatie te voorzien heb ik meerdere individuele artikelen geschreven over de grootste landen en eilanden. Daar vertel ik je precies wat het klimaat is, hoe het weer is, wat de temperaturen zijn en, belangrijker nog, wanneer de beste reistijd is voor de gewenste gebieden in Zuid-Amerika. Klik door en lees verder!

Perito Moreno gletsjer Argentinië

Mijn conclusie over de beste reistijd voor Zuid-Amerika

De beste reistijd voor Zuid-Amerika kan ik dus eigenlijk niet in één zin (of paragraaf) samenvatten. Het continent is daarvoor simpelweg veel te groot en divers. Zuid-Amerika beschikt over verschillende klimaatzones. De beste reistijd voor de verschillende regio’s heb ik hierboven voor je samengevat. Als je meer informatie wilt over het klimaat en de beste reistijd voor de Zuid-Amerikaanse landen klik je op de verschillende landenartikelen en daar vind je vervolgens alle informatie die je zoekt. Ik wens je een geweldige reis met heerlijk weer!

De beste reistijden voor verdere vakantiebestemmingen

Opmerkingen

jouw mening?