Leer de Duitse stad Münster kennen. Deze studentenstad vol fietsen, cultuur en monumenten heeft een belangrijke rol in de Nederlandse geschiedenis gespeeld. Ik neem je mee op verkenningstocht door de stad van de vrede.
Je geniet in Münster van de uitgebreide winkelstraten, de architectuur, de historie, de musea en de natuur. Münster barst van de fietsen, en je voelt je hier als Nederlander onmiddellijk thuis. Daarnaast heeft Münster een belangrijke rol gespeeld in de Nederlandse geschiedenis en sommigen zouden zelfs zeggen dat de Nederlandse Republiek in deze stad geboren is. Redenen genoeg voor een bezoek aan Münster dus. Lees snel verder voor mijn allerbeste tips voor Münster en plan je volgende weekendje weg in Duitsland naar Münster.
Tips & Bezienswaardigheden voor Münster
Reizen naar Münster | Geschiedenis | Bezienswaardigheden | Shoppen | Restaurants | Uitgaan in Münster |Natuur | Kerstmarkt Münster | Leuke feitjes | Hotel
Waar ligt Münster en hoe kom je er?
Münster ligt in het noorden van de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen. Deze prachtige stad is gemakkelijk te bereiken vanaf Nederland, vanaf Utrecht doe je er met de auto ongeveer 2,5 uur over. Omdat er in 2010 een milieuzone is ingevoerd in het centrum van Münster is het belangrijk dat je daarbuiten parkeert of van tevoren een groene milieusticker aanschaft. Deze kun je bestellen bij de ANWB. Ga je liever met het openbaar vervoer dan kun je, afhankelijk van je woonplaats, voordelig met de Flixbus naar Münster reizen, maar ook een ticket via NS International boek je zo. Groot voordeel aan het openbaar vervoer: nu mag je onbeperkt van de Duitse biertjes genieten.
Geschiedenis
Münster werd in de 8ste eeuw in opdracht van Karel de Grote gesticht door de Friese prediker Liudger. De stad begon als een monasterium, oftewel een klooster. In dit Latijnse woord is het hedendaagse Münster al duidelijk te herkennen. Binnen enkele jaren werd het klooster tot een bisdom verheven en begon het bevolkingsaantal en de grootte van de stad flink toe te nemen. In de 14de eeuw werd Münster een van de belangrijke Hanzesteden. Toch blijft je van de geschiedenis van Münster met name de 17de eeuw bij, waarin zowel de 80-jarige oorlog tussen Nederland en Spanje als de 30-jarige oorlog in deze stad werden beëindigd. De rijke historie maakt van de historische binnenstad een waar museum. Ga hier op onderzoek uit en bezoek alle belangrijke gebouwen en leer over hun interessante geschiedenis.
Van deze boeiende geschiedenis wil je natuurlijk ook wat zien, daarom zet ik hieronder alle belangrijke bezienswaardigheden en activiteiten om te ondernemen in Münster voor je op een rijtje. Gurutip: boek een rondleiding door de binnenstad bij Münster Marketing en ga met een gids alle belangrijke plekken langs. Kijk ook op hun Facebookpagina voor een meer foto’s, evenementen en tips.
Wat te doen in Münster
Rathaus | Sint-Lamberti | De Dom | Stadskasteel | Gratis Stadsmuseum | Dierentuin | Fietsen
Kunstfontein | Kunstwerk Gerhard Richter | City tour app
In tegenstelling tot de steden in het Ruhrgebied, is Münster een knusse en gezellige stad waar je prima het weekend kunt doorbrengen. Op je tocht langs de bezienswaardigheden van de stad kom je veel historische gebouwen tegen. Hieronder vertel ik je wat er precies te doen is in Münster.
Rathaus en Friedenssaal
We beginnen de tour van de stad bij het Rathaus midden in het centrum. Dit prachtige gebouw werd in de Tweede Wereldoorlog helaas behoorlijk vernield (evenals veel andere gebouwen in de binnenstad), maar is gelukkig in de prachtige, oude bouwstijl hersteld. Juist in dit gebouw is Nederlandse geschiedenis geschreven. In het Rathaus vind je de Friedenssaal waarin op 15 mei 1648 de Republiek der zeven verenigde Nederlanden als soevereine staat werd erkend en er een einde kwam aan de 80-jarige Oorlog. Het verdrag dat toen getekend werd staat beter bekend als de Vrede van Münster.
Sint-Lamberti
De tweede stop op mijn lijstje moet de Sint-Lamberti wel zijn. Je vindt deze kerk vlakbij het Rathaus en hij valt behoorlijk op met zijn hoge torenspits. Deze kerk is heel bijzonder, want niet alleen wordt de kerk nog steeds bewaakt door een heuse, vrouwelijke torenwachter, er hangen ook drie kooien aan de toren die de stad aan een luguber verleden herinneren. De kooien stelden de lichamen van drie leiders van de Wederdopers, die de stad in 1534-1535 bezet hielden, tentoon als waarschuwing voor de stad. Volgens de overlevering hingen de lichamen erin totdat het laatste bot tussen de spijlen door was gevallen. Als onderdeel van een kunstproject hangen er nu drie lampjes in de kooien die de dwalende geesten van de drie ongelukkige wederdopers symboliseren. Je kunt ze in het donker aanschouwen.
Sinds september 2022 kun je hier ook een bijzonder kunstwerk van Billi Thanner bewonderen. Dit kunstwerk is gevestigd op de kerktoren en wordt ook wel de hemellader genoemd. Dit kunstwerk in de vorm van een ladder heeft een goudgele kleur en een lengte van maar liefst 48 meter! Het kunstwerk blijft hier nog tot het voorjaar van 2024, dus je hebt nog maar even de tijd om een kiekje van dit bijzondere object te maken!
De St. Paulus Dom van Münster
Weer een klein wandelingetje hiervan verwijderd vind je de prachtige St. Paulus Dom. Ga gratis naar binnen om de antieke, astronomische klok te bewonderen. Probeer hier aan het begin van de middag te zijn, want om 12.00 (op zon- feestdagen om 12.30) laat de klok een voorstelling van de drie heiligen zien.
Stadskasteel van Münster
Op een korte wandeling vanaf het centrum, staat het Stadskasteel van Münster. Tegenwoordig gebruikt de Universität Münster (één van de grootste universiteiten van Duitsland) dit imposante paleis. Dat is niet voor niks, want Münster is een belangrijke stad voor studenten. Zo zijn er in totaal maar liefst negen verschillende universiteiten, waaronder Universität Münster, Hogeschool Münster, Kunstacademie Münster en Katholieke Hogeschool NRW. In totaal studeren er ongeveer 60.000 aan deze verschillende universiteiten. Maak tijdens je bezoek zeker een ommetje om het gebouw heen, want aan de achterkant vind je de 200 jaar oude botanische tuin, waarin je heerlijk kunt wandelen.
Gratis Stadsmuseum
Het Stadsmuseum is voor alle bezoekers van Münster een absolute must-see. Zo wordt de volledige geschiedenis van Münster hier uitgebreid tentoongesteld en vinden in het museum regelmatige wisselende exposities hun plek. Overslaan mag eigenlijk niet, want toegang tot het museum is ook nog eens volledig gratis. Je vindt het museum aan de Salzstraße, die vanaf de Sint-Lamberti richting het station loopt. Ben je een echte museumfan en heb je na dit uitgebreide Stadsmuseum trek in meer? Breng dan ook een bezoek aan Kunstmuseum Pablo Picasso aan de Königstraße en aan het bekende LWL-Museum voor kunst en cultuur aan de Domplatz.
Allwetterzoo
Ga je met kinderen, of met je geliefde, naar Münster dan is een bezoek aan de Allwetterzoo een absolute aanrader. In deze dierentuin kom je bijzonder dicht bij de dieren, waarvan er meer 3000 verschillende soorten in rondlopen. Maak contact met de ringstaartmaki’s en zwart-wit zijdeaapjes in de walk-through-verblijven of bekijk de “pinguïnmars” om twee uur ’s middags. Extra leuk is de nieuwe attractie Merantizaal die vanaf deze zomer te bezoeken is in het park. Dit is een tropische hal van maar liefst 2500 vierkante meter, waar je onder andere brulapen, luiaards en reuzenotters kunt spotten! Deze tropische hal is uniek in Europa en wordt op een klimaatvriendelijke manier gebruikt via een combinatie van geothermische energie en fotovoltaïsche energie.
Fietsen in Münster
Münster is een echte fietsstad en dat merk je. Nederlanders voelen zich in deze stad vaak meteen thuis. Waar vroeger de dubbele stadsmuren waren vind je nu een ‘fietsringweg’, de Promenade genaamd, waarover je ook lekker tussen het groen kunt wandelen. Huur een fiets en verken de stad op je gemakje via de vele fietsvriendelijke wegen. Ook is er een knooppuntensysteem, waardoor je gemakkelijk van knooppunt naar knooppunt kunt fietsen. Je herkent ze aan de rode borden met daar bovenop een nummer. Op deze manier verken je makkelijk de stad, regio en het land. Wil je tijdens het fietsen nog wat leren over de geschiedenis van Münster? Ga dan de uitdaging aan en fiets Op de sporen van de Vrede van Münster, een in totaal 170 kilometer lange route tussen Münster en Osnabrück. Gurutip: er is zowel een oost- als westroute, waardoor je vanzelf weer terugkeert bij het beginpunt!
Kunstfontein
Op de Promenade vind je een stukje kunst in de vorm van een fontein. Het werk van de New Yorkse kunstenaar Nicole Eisenman was deel van de 2017 Sculpture Projects en werd in september 2021 permanent geïnstalleerd op zijn oude locatie. Dat het permanent werd geïnstalleerd is te danken aan een vereniging van burgers die campagne voerden voor het behoud ervan. Er zijn vijf naakte figuren van gips en brons te zien, die niet duidelijk aan een geslacht kunnen worden toegewezen en op een informele en ontspannen manier rond de fontein zijn gegroepeerd. Net als de standbeelden kunnen ook bezoekers hier op warme zomerdagen lekker ontspannen in de omgeving van het kunstwerk.
Kunstwerk Gerhard Richter
In het midden van de Dominicanenkerk, onder de overstekende koepel, vind je een bijzonder kunstwerk van de schilder en beeldhouwer Gerhard Richter. Het kunstwerk heeft de naam “Zwei Graue Doppelspiegel für ein Pendel” (Twee dubbele spiegels voor een slinger) en daar kun je je vast al veel voorstellingen bij maken. Het is een slinger van de Franse filosoof Foucault met vier spiegelende glazen panelen aan een 28,75 meter lange roestvrijstalen kabel. In het midden van de slinger hangt een grote metalen bal van 48 kilogram. Dit is de perfecte plek om even te ontsnappen aan de drukte van de stad. De kerk is gratis te bezoeken.
City tour app
Wil je de stad op eigen houtje verkennen, maar wel weten wat de mooiste plekken zijn en wat de achterliggende verhalen zijn? Download dan de gratis app van Münster Marketing, waarmee je aan de hand van een GPS-navigatie een tour krijgt door de stad en kom je meer te weten over het verleden en heden van Münster. Ook krijg je door middel van augmented reality verloren aspecten van de stad te zien. Hoe cool?! De app is gratis verkrijgbaar in de Appstore voor iOS en Android onder de titel “Explore Münster“. De rondleiding is zowel in het Duits als Engels beschikbaar.
Shoppen
Naast sight-seeing moet er natuurlijk ook worden gewinkeld. Gelukkig kan dat in Münster uitstekend. Je vindt hier een uitgebreide collectie aan designer winkels in het centrum langs de Prinzipalmarkt waar je via de galerij grotendeels overdekt winkelt. Ben je liever iets voordeliger uit, dan winkel je naar hartenlust in de Ludgeristraße en Rothenburg. Wandel ook eens door de Salzstraße, de oudste winkelstraat van Münster. Naast veel leuke winkels, cafeetjes en barretjes, is het Hanze verleden van Münster zichtbaar in de “Hansesteine” in de weg. Deze stenen zijn uit 40 afzonderlijke Hanzesteden genomen en hebben een bronzen versiering gekregen met daarop de naam van de stad van herkomst, het stadswapen van die stad en de naam Münster. Misschien kom je jouw woonplaats wel tegen. De stad is doorspekt met kleinschalige, lokale boetiekjes waar je echt speciale inkopen kunt doen. Ga bijvoorbeeld langs bakkerij Tollkötter voor de lekkerste broden, koop kleurrijke Westfalen stoffen in bij Mackenbrock of sla de lokale likeur Amérie in als souvenir. Ben je op een zaterdag of woensdag in Münster, maak dan ook een rondje over de weekmarkt op de Domplatz. Snuffel tussen de waren en scoor een lekker hapje en drankje bij een van de kraampjes.
Restaurants
Voor lekker eten ben je in Münster aan het juiste adres. Doordat Münster een echte studentenstad is, liggen de prijzen voor een goede maaltijd hier helemaal niet hoog. De beste koffie krijg je bij de Roestbar voorgeschoteld en ver hoef je niet te zoeken, want er zijn door de stad verspreid maar liefst zes te vinden. Van een lekkere lunch of borrel met mooi uitzicht geniet je bij de Aaseeterassen, waar je heerlijk in het zonnetje en aan het water zit. Voor een bijzondere ervaring ga je naar Casa Pazzi, een pizzeria en vintagewinkel tegelijk of naar Pension Schmidt dat geheel als woonkamer is ingericht en waar regelmatig singer-songwriters optreden. Een andere unieke ervaring beleef je bij Café 1648. Vanaf hier heb je namelijk een spectaculair 360° panoramisch uitzicht over de daken van Münster. Dat is nog eens diner with a view! Eet je liever geen vlees? Dan is de vegetarisch-veganistische dagbar Beetschwester dé place to be van ontbijt tot lunch en van snacks tot gebak.
Uitgaan
Het buikje is gevuld dus voetjes van de vloer. In de Altstadt vervolg je je weg naar het Kuhviertel en nuttig je een biertje in de oudste altbierbrouwerij van Münster, Pinkus Müller. Niet alleen kun je hier bierproeverijen nuttigen, het bier is heerlijk, gebrouwen uit biologische ingrediënten en volgens de locals ook nog eens bijzonder gezond. In het Kuhviertel aan de Kreuzstraße vind je nog volop andere gave kroegen waarin tevens gegeten kan worden, zoals studentenkroeg Cavete, Das Blaue Haus en het kleinste kroegje van Münster Die Ziege van 25 m².
Hafenviertel
Een andere leuke wijk gevuld met restaurants en barretjes is het Hafenviertel. Je kunt hier een leuke wandeling maken langs de noordelijke oever, de Kreativkai, waar veel kunstenaarsstudio’s, cafés en kroegen zijn gevestigd. Je vindt deze hippe wijk in het zuidoosten van de stad en voor een lekker hapje of een gezellig drankje hoef je niet ver over de straat Hansaring te lopen om een geschikt tentje te vinden, zoals huiskamerkroeg Babel of cocktailbars Eule & Lärchen en Hahni. Voor iedereen die graag dat typische strandgevoel wil hebben tijdens de stedentrip is de pas geopende hippe beachclub Coconut Beach de place-to-be vlak bij de haven. Voor een bijzondere maaltijd en ervaring ga je naar de Hafenkäserei waar je een rondleiding kunt krijgen en natuurlijk volop van de waren kunt genieten. Het Hafenviertel is voor zowel kunstenaars als levensgenieters een ervaring op zich.
Gurutip: De Kunsthalle in Speicher II aan de haven presenteert hedendaagse beeldende kunst op meer dan 1.000 m2 projectruimte. Met vijf tentoonstellingen per jaar en talrijke kunstenaarsgesprekken is de Kunsthalle een bovenregionaal forum en laboratorium voor hedendaagse beeldende kunst.
Evenementen Münster
- Sommernachts-Flohmarkt, 16 – 17 juni 2023: Scoor een unieke souvenir op een van de grootste vlooienmarkten van Europa.
- Sommersend, 13 – 17 juli 2023: De grootste kermis van Münsterland.
- Stadtfest ‘Münster Middendrin’, 18 – 20 augustus 2023: Feest, dans en laat je verbazen tijdens hét stadsfeest van Münster, een gratis muziekfestival dat een mix is van gratis concerten en betaalde concerten met grote namen.
- Schauraum, 24 – 26 augustus 2023: Een cocktail van musea en galerieën in de binnenstad van Münster.
- Volksbank Münster Marathon, 3 september 2023: Een van de populairste marathons van Duitsland met veel muziek langs de route.
- Open Monumentendag (landelijke opening), 10 september 2023: Neem een uniek kijkje bij alle monumenten die op deze dag hun deuren openstellen.
- Sparkassen Münsterland Giro, 3 oktober 2023: Doe mee aan het op twee na grootste wielerevenement van Duitsland of juich de deelnemers toe vanaf de zijlijn.
- Kerstmarkten, 27 november – 23 december 2023: Ontdek een van de leukste kerstmarkten van Duitsland!
Jubileum
In 2023 wordt ”375 jaar Vrede van Westfalen” gevierd in Münster. Wat is dit precies en waarom wordt het gevierd? Even een lesje geschiedenis: in 1648 – nu 375 jaar geleden – werd in Münster en Osnabrück de Vrede van Westfalen gesloten. Hiermee werd een einde gemaakt aan De Dertigjarige oorlog, dat bestond uit vier afzonderlijke oorlogen. De oorlog tussen Spanje en Frankrijk werd nog wel voortgezet. Het gevolg van dit verdrag was dat De Verenigde Nederlanden onafhankelijk werden, waardoor dit ook meteen de geboorte van Nederland was. Het Haus der Niederlande, dat gebouwd is in 1589, kun je tegenwoordig nog bewonderen. Tijdens de onderhandelingen voor de Vrede van Westfalen werd hier de Nederlandse delegatie ondergebracht. Later werd er van dit gebouw een stadsbibliotheek gemaakt en vandaag de dag zijn er die instellingen in het gebouw gevestigd van de WWU die zich bezighouden met het Nederlandse taal- en cultuurgebied.
De gevolgen zijn vandaag de dag nog steeds zichtbaar en dat is zeker een feestje waard. In de maanden mei, september en oktober worden verschillende evenementen gehouden. Zo vindt in mei onder andere de Dag van de Nederlanden plaats, in september Dialogen voor de Vrede en in oktober het Peace Expert Forum.
Natuur
Münster wordt doorkruist door de rivier de Aa waarlangs je in het centrum een rustige wandeling maakt, want zelfs fietsen is over deze paden verboden. De rivier stroomt aan de westkant van de stad uit een stuwmeer, de Aasee genaamd. Bij lekker weer komen locals en toeristen hier samen om te genieten van de natuur of een barbecue. Omdat dit meer ontzettend dicht bij het centrum ligt, mag een bezoek hieraan niet ontbreken en al helemaal niet als de zon schijnt. Huur een bootje of een waterfiets en verken het meer vanaf het water of vergaap je aan de moderne kunst die rondom het meer te vinden is tijdens een wandel- of fietstocht. Heb je iets meer tijd in de stad en omstreken verken dan het hele Münsterland te fiets of te paard en geniet van de vele tuinen, parken en burchten in deze regio. Is het tijd voor ontspanning langs en op het water, ga dan naar het Dortmund-Eemskanaal waarlangs je lange fiets- en wandeltochten kunt maken.
Kerstmarkt Münster
In de aanloop naar kerst is Münster zo mogelijk nog mooier dan in andere periodes. Het historische centrum wordt vrolijk verlicht en verspreid over zes markten vind je de oh zo bekende traditionele Duitse kerstmarkt kraampjes. Zo ben je bij het stadhuis aan het juiste adres voor sierraden en bewonder je op de Aegidiimarkt het klokkenspel en de grote kerststal. Omdat de kerstmarkt in Münster knus, mooi, bewandelbaar en dicht bij de grens is, is deze bijzonder populair onder Nederlanders. Hier geniet je van de beste lekkernijen die Duitsland je te bieden heeft en neem je een slok glühwein om op te warmen.
Leuke feitjes over Münster:
- De uitdrukking: je ergens met een jantje-van-leiden van afmaken, is gebaseerd op de leider van de Wederdopers, Jan van Leiden.
- Er worden regelmatig krimi’s in Münster opgenomen en je kunt dus zomaar een cameraploeg tegen het lijf te lopen tijdens je bezoek.
- De tombe van Bommen Berend, bisschop van Münster en bekend van het Gronings Ontzet, is te vinden in de Dom van Münster.
- Het zandsteen dat je veel terugziet in de gebouwen van Münster is ook gebruikt bij de bouw van de Dom van Utrecht.
Hotel in Münster
Dankzij de vele bezienswaardigheden kun je prima een lang weekend in Münster vertoeven zonder je te vervelen. Zoek je een hotel in het centrum van Münster voor een lekker weekendje naar deze mooie stad? Kijk hieronder voor mijn allerbeste hotel deals, vind de accommodatie die bij jouw plannen past en boek. 🙂
Meer uit het Travel Magazine: